Wonen

Een eigen woning is voor iedereen belangrijk. Het biedt zekerheid. Of je nu koopt of huurt, het is de plek waar je thuiskomt na een dag hard werken, waar je ontspant en waar je je prettig voelt. Het is belangrijk dat je zelf kunt kiezen waar je wilt wonen en dat je ook makkelijk woonruimte vindt. Want als je vandaag in bijvoorbeeld Rotterdam een baan krijgt, dan moet je daar morgen kunnen gaan wonen.

Daarvoor is het van belang dat de woningmarkt voor huurders en kopers verder in balans wordt gebracht. Zodat je niet wordt gedwongen om te huren wanneer je eigenlijk liever een eigen woning koopt, of juist noodgedwongen een woning moet kopen omdat er niet voldoende betaalbare huurwoningen in de vrije sector beschikbaar zijn. Zodat niemand jarenlang op een wachtlijst hoeft te staan voor een huurwoning, terwijl Nederland internationaal gezien over een van de grootste sociale huursectoren beschikt.

Wanneer je een woning koopt, moet je ook echt eigenaar zijn van je huis en zo veel mogelijk je eigen gang kunnen gaan. Het is immers jouw huis. De overheid hoort zich daar zo weinig mogelijk mee te bemoeien. De afgelopen jaren is de woningmarkt, vooral door de aankoop en verkoop van woningen, flink hersteld. Er is dan ook behoefte aan rust en stabiliteit op de koopmarkt.