Politiek Profiel: Sophie Torenbeek, raadslid VVD Beuningen

Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Sophie Torenbeek, ik ben 22 jaar oud en ik woon in Beuningen. Ik ben ruim 5 jaar samen met mijn vriend en als het kan willen we na onze studie ook in Beuningen blijven wonen. Sinds vorig jaar juni ben ik commissielid en sinds eind maart raadslid voor de Beuningse VVD. In het dagelijks leven studeer ik rechten in Nijmegen. Verder heb ik een verzorgpaard waarmee ik regelmatig een buitenrit maak over de Hatertse en Overasseltse Vennen. 

Wat motiveert je om voor de VVD politiek actief te zijn? 

De vijf kernbeginselen van de VVD, Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Verdraagzaamheid, Sociale rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid zijn voor mij belangrijke beginselen. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en dat we er samen voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk in vrijheid kan leven. Waarbij we er wel voor zorgen dat we ook oog hebben voor elkaar. Verder vind ik dat de VVD in Beuningen de afgelopen jaren op een sterke manier kritisch is geweest, wat mijns inziens mede de reden is geweest dat wij een zetel gewonnen hebben. De VVD heeft een hoop kennis van zaken en dit moet op een goede manier ingezet worden. De VVD hecht ook veel waarde aan integriteit, wat voor mij een van de belangrijkste punten is voor een goed politicus.

Wat is je belangrijkste speerpunt komende periode? 

Het allerbelangrijkste vind ik dat we Beuningen een veiligere plek maken, waar ook onze jongere generatie en starters graag willen blijven wonen. Beuningen is echt een mooi dorp, maar zolang de inwoners zich niet volledig veilig voelen, is de vrijheid er ook niet voor iedereen. De criminaliteit in Beuningen is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl het in de gemeenten om ons heen juist afgenomen is. Dit is voor mij een belangrijke reden om me voor de veiligheid in te zetten. 
 
Met welke politicus zou je wel een dag willen ruilen en waarom?  

Ik zou graag een dag in de schoenen van Dilan Yeşilgöz staan, als Minister van Veiligheid en Justitie heeft zij onder andere politie en OM in haar portefeuille. Zij gaat voor een veiliger Nederland en ik zou graag eens een dag meekijken in het werk van deze minister en hoe zij ons land veiliger wil maken. Verder vind ik Dilan een inspirerende vrouw door het pad dat ze heeft bewandeld voor zij minister werd. 
 
Wat wil je meegeven aan VVD-ers die overwegen om ‘de politiek in te gaan’? 

Zeker doen! Het is een leuke, dynamische wereld, waar je ontzettend veel kan leren. Ik ben nu ongeveer een jaar actief in de politiek en ik heb al ontzettend veel dingen geleerd. Je bent bezig met allerlei zaken waar je in het dagelijks leven niet veel mee bezig bent. Het politieke werk is heel uiteenlopend en gaat echt over van alles. Wat ik echt zou willen meegeven is ook, kijk een keer mee met de VVD-fractie in je gemeente, ga een keer naar een raadsvergadering en als het je wat lijkt, begin er gewoon aan, je hoeft niet alles te weten en je mag altijd alles vragen, dus doe dat ook vooral.